Jaarmarktcriterium 2024 Grote Prijs ImmoYves: de vrouwenwedstrijd snel in de plooi gelegd, maar wat een geweldig spektakel bij de mannen!

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 11:32

Wielerclub Sportvrienden vzw organiseerde op donderdag 30 mei het traditionele criterium, met wedstrijden voor vrouwen en voor mannen beloften en elite zonder contract. De vrouwenwedstrijd die van start ging om 17.00 uur lag al in de 8ste van de 20 ronden in een beslissende plooi, en dat leek in de mannenwedstrijd ook te gaan gebeuren. Na 6 ronden ontsnapte een 5-tal, waarvan zowat iedereen dacht dat ze het op de streep onder hun 5 zouden beslechten. Dat was echter zonder een jagend peloton en twee moedige achtervolgers, waaronder Oost-Vlaams kampioen Elias Van Breussegem, gerekend, wat nog voor een zeer spannende ontknoping zorgde waaruit Jorre Smet uiteindelijk als winnaar naar voren kwam.

Een kort verslag van elk van de wedstrijden maakt veel duidelijk.

 

Vrouwen

Om 17.00 uur gingen 35 deelneemsters van start, waarvan slechts de helft Belgische rensters, onder wie gewezen Belgische kampioen Jesse Vandenbulcke.

Na een rustige eerste ronde kon er in de tweede ronde al met drie worden gespurt voor de eerste premie waarna er een paar ronden lang diverse ontsnappingen waren met kleine groepjes. In de zesde ronde echter passeerde alweer een gesloten peloton de aankomstlijn, waar Jesse Vandenbulcke de derde premie mee graaide. Bij de zevende doortocht gingen echter een Australische, een Griekse en een Noorse renster het peloton vooraf met 10’’ voorsprong. De ronde daarop nog drie leidsters maar nu was de Noorse vervangen door een tweede Australische. Stelselmatig bouwden deze drie hun voorsprong verder uit op een steeds verder uitgedund peloton. In ronde veertien hadden ze al 1 minuut voorsprong op de Noorse Lystadt en iets meer op een peloton van nog nauwelijks 20 rensters. De ronde daarop ging de Australische Fuller in de aankomstzone in de aanval en ze nam al snel afstand van haar twee medevluchters. Het verschil bleef echter enkele ronden om en nabij de 10’’ en in ronde 19 was ze eraan voor de moeite. De drie mochten ten slotte spurten voor de overwinning en het was de Australische Haylee Fuller die het haalde voor haar landgenote Gina Ricardo en de Griekse Argyro Milaki. Jesse Vandenbulcke won de pelotonsprint en werd daarmee vierde.

 

Mannen elite zonder contract en beloften

Door een aantal late afmeldingen gingen om 19.00 uur 45 renners elite zonder contract en beloften van start, iets minder dus dan het maximaal aantal toegelaten aantal van 50.

In het begin van de wedstrijd deelden een aantal renners al een paar speldenprikken uit en al in de derde ronde werd de aanzet voor de latere vlucht van de dag opgezet. Robbe Claeys reed toen al even voor het peloton uit. In de volgende ronde nog steeds de voorsprong voor Claeys, nu op een tweetal met 10’’ achterstand en 20’’ op het peloton. In ronde vijf kregen we de samensmelting van de leider en de twee achtervolgers, die in ronde zes nog het gezelschap kregen van twee andere renners. Het peloton bleef enkele ronden op 10’’hangen maar vanaf ronde 7 diepten de leiders hun voorsprong stelselmatig uit tot een 50-tal seconden in ronde tien. Die voorsprong bleef rondenlang dezelfde, op een peloton waar herhaaldelijk ontsnappingspogingen waren, die echter alle op niets uitdraaiden. Die aanvalspogingen zorgden er echter wel voor dat vanaf ronde 16 de voorsprong begon te dalen tot nog slechts 25 seconden in ronde 19. Voor Elias Van Breussegem, Belgisch kampioen tijdrijden en Oost-Vlaams kampioen op de weg, het moment om zijn duivels te ontbinden. In ronde 20 volgde hij, met in zijn spoor een kompaan die al het werk aan Elias liet, op 17’’, terwijl het peloton alweer 30’’ achterstand had. Vooraan ontplofte de wedstrijd echter ook en 2 renners moesten in de kop van de wedstrijd de rol lossen. Die twee werden al snel bijgehaald door Van Breussegem en samen zetten ze de achtervolging in. In ronde tweeëntwintig was de achterstand al geslonken tot 10’’ en in de

voorlaatste ronde nog nauwelijks 8’’. Een spannend einde kondigde zich aan, en dat kregen we ook, met de samensmelting van die twee groepen, waaruit Elias Van Breussegem na zijn beukwerk helaas moest lossen en we dus toch een sprint kregen met 5 renners, sprint die werd gewonnen door Jorre Smet voor Cédric Defreyne en Jonas Goeman.

 

Conclusie van de dag: We hebben in Eeklo een sterke wedstrijd gezien van drie buitenlandse vrouwen die het peloton zeer zwaar onder druk zetten en voor een afvallingswedstrijd zorgden, maar we waren vooral getuige van een zeer spannende wedstrijd bij de mannen elite zonder contract en beloften, met een mooi podium maar vooral een zeer sterke Elias Van Breussegem. En dat alles voor de ogen van een talrijk opgekomen publiek en dank zij de steun van ImmoYves, van de structurele sponsors, de Stad Eeklo en de vele vrijwilligers, waarvoor nogmaals dank.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb